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Illustrations for Section 3.160 of the By-laws

The illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular
by-law to which they pertain.  In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples
or situations in this publication and the constitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.

251) Q. What procedures should schools use to insure all students are adequately notified of opportunities to participate in
open gyms?

A. Schools must publicize open gyms in a manner that insures all students have a reasonable opportunity to be informed
regarding dates and times of open gyms.  Schools may utilize public address announcements, flyers, written
announcements or newsletters to notify students regarding open gyms.  (By-law 3.161)

252) Q. May a school conduct a sport specific open gym?
A. Yes, provided a variety of recreational activities are available during the course of the year. (By-law 3.161)

253) Q. May a coed school conduct a gender specific open gym?
A. No. (Article 1.420)

254) COACH PLAYING IN OPEN GYM

Q. Is it permissible for a coach to play with or against students from his/her own school during out-of-season open gym
programs?

A. Yes.  (By-law 3.161)

3.170 CLASSIFICATION

The IHSA Board of Directors has the complete authority to establish and implement policies to determine the number of classes
of competition in IHSA sports and activities and to classify schools participating in such sports/activities except as follows:

An enrollment multiplier of 1.65 will be added to all non-boundaried schools unless application of this multiplier is waived under
a policy of waiver which would be established by the Board of Directors.

The definition of a non-boundaried school is:  Any private school, charter school, lab school, magnet school, residential school,
and any public school in a multi-high school district that does not accept students from a fixed portion of the district.

Classifications shall be determined on an annual basis.

There will be a sub-committee comprised of IHSA staff and Legislative Commission members to develop the waiver policy for
submission to the Board.

3.171 Any member public member school charging less than the full tuition rate authorized by the Illinois School Code will be
considered a non-boundaried school for classification purposes.

4.000 ACTIVITY ELIGIBILITY BY-LAWS
Included in this Section:
4.000 Activity Eligibility By-laws
4.010 Attendance
4.020 Scholastic Standing
4.030 Participation Limitations
4.040 Age
4.050 Use of Assumed Name
4.060 Misbehavior During Activities
4.070 Use of Participants
4.080 Spirit Limitations

Students in member schools shall be eligible to participate in interscholastic activity contests as representatives of their schools provided:

4.010 ATTENDANCE

4.011 A student must attend a member school and may only represent in interscholastic competition the member school the stu-
dent attends.  For purposes of this by-law, the term “attend” shall mean that the student is enrolled at the member school
and is taking at, or under arrangements approved by, the member school, a minimum of twenty-five (25) credit hours of
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work for which credit toward high school graduation will be granted by the member school upon the student’s complet-
ing and passing the courses.  The school which enrolls the student shall be exclusively responsible to verify the student’s
compliance with all of the eligibility requirements of the by-laws

The Board of Directors shall have discretion to waive this requirement of this by-law for the Illinois schools for the deaf
or blind. In unit systems having a 6-3-3 or 6-4-2 type of organization, ninth grade students may participate on senior high
school teams at the member high school in the district designated by the Board of Education, provided: 

(a) such participation is approved by the district’s superintendent of schools; 
(b) the senior high school principal shall certify that the ninth grade students:

(1) are eligible under the requirements of these By-laws;
(2) are students at a junior high school located in the district which supports the senior high school; and
(3) are not members of a grade or junior high school team in the same activity; and 

(c) the senior high school principal assumes full responsibility for the conduct of these students during all contests in
which they represent the senior high school.

4.012 They shall have been enrolled and in attendance not later than the beginning of the eleventh school day of the semester.
Exception may be considered only if written verification that delay in enrollment or attendance is caused by illness of the
students or their immediate family or by other circumstances deemed acceptable by the Board of Directors which are sub-
mitted to the Executive Director for presentation to the Board of Directors.

4.013 Including a student’s name on school attendance records for a period of ten (10) or more school days during any given
semester, beginning with the date of the student’s first physical attendance and ending with the date of the student’s offi-
cial withdrawal from school, shall constitute a semester of attendance for the student.

4.014 If a student does not attend school for ten (10) days in a semester, as defined in Section 4.013, but participates in any
interscholastic activity, the student shall be considered to have completed a semester of attendance, unless withdrawal
from school occurs prior to completion of ten (10) days attendance and is necessitated by disabling illness or injury which
is certified by a physician.

4.015 They shall not have any lapse of school connection during any given semester of greater than ten consecutive school days.
Lapse of school connection for greater than ten consecutive school days shall render them ineligible for the remainder of
the entire semester.  Exceptions may be considered only if written verification that lapse in school connection is caused
by illness of the students or their immediate family or by other circumstances deemed acceptable to the Board of
Directors which are submitted to the Executive Director for presentation to the Board of Directors.

4.016 Absence of students required by military service to state or nation in the time of any state of national emergency shall
not affect students’ eligibility.

4.017 Bona fide pupils of grade schools or junior high schools in the district of a member school may participate with the high
school musical organizations and ensembles in interscholastic music activities.

4.018 Students in member schools which maintain a joint music curricular program with one or more other member schools
may participate in interscholastic music activities as members of groups composed of students from the schools involved
in the joint curricular program.

Illustrations for Section 4.010 of the By-laws

The illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they
pertain.  In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication and the con-
stitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.

255) HOME SCHOOL STUDENT ELIGIBILITY

Q. May a student who is home schooled, participate on a high school team or in an interscholastic activity program?
A. Yes provided the student is enrolled at the member high school, the student is taking a minimum of twenty-five cred-

it hours of work at the member school or in a program approved by the member school, and, the student must be
granted credit for the work taken either at the member school or in a program it approved.  (By-law 4.011)

4.020 SCHOLASTIC STANDING

4.021 They shall be doing passing work in at least twenty-five (25) credit hours of high school work per week.

4.022 They shall, unless they are entering high school for the first time, have credit on the school records for twenty-five (25)
credit hours of high school work for the previous semester.  Such work shall have been completed in the semester for
which credit is granted or in a recognized summer school program which has been approved by the Board of Education
and for which graduation credit is received.
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4.023 They shall not have graduated from any four-year high school or its equivalent.

4.024 Passing work shall be defined as work of such a grade that if on any given date a student would transfer to another school,
passing grades for the course would immediately be certified on the student’s transcript to the school to which they trans-
fer.

4.025 Work taken in junior college, college, university, or by correspondence may be accepted toward meeting the requirements
of this Section provided it is granted credit toward graduation from high school by the local Board of Education.

4.030 PARTICIPATION LIMITATIONS

4.031 After they enroll in the ninth grade, students shall be eligible for no more than eight (8) semesters.  They shall not be eli-
gible for more than the number of semesters for which their school is recognized by the Illinois State Board of Education.

4.032 After they enroll in the ninth grade, they shall not be eligible for more than four (4) school years of competition in any
non-athletic activity.

4.040 AGE

4.041 A student shall be eligible through age nineteen (19).

4.050 USE OF ASSUMED NAME

4.051 After entering a member school, students shall not compete under any name other than their own.

4.060 MISBEHAVIOR DURING ACTIVITIES

4.061 Students participating in interscholastic activities in violation of the By-laws, or other persons found to be in gross vio-
lation of the ethics of competition or the principles of good sportsmanship, may be barred by the Board of Directors from
interscholastic activities.

4.070 USE OF PARTICIPANTS

4.071 Only students who are currently eligible to participate in an activity shall appear at the site as representatives of their
school.

4.080 SPIRIT LIMITATIONS

4.081 All cheers, performances, routines, or other activities conducted by a school’s spirit squads (i.e. cheerleaders, pom pons,
flags, drill team) shall be conducted in accordance with the Spirit Rules published by the National Federation of State
High School Associations.

Illustrations for Section 4.080 of the By-laws

The illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they
pertain.  In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication and the con-
stitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.

256) NATIONAL FEDERATION SPIRIT RULES

Q. What effect does use of the National Federation Spirit Rules have on cheerleading, either at interscholastic contests
or at competitive events?

A. The National Federation Spirit Rules have been adopted as the official rules and interpretations for all cheerleading
in and involving IHSA member schools. (By-law 4.080)

257) SUMMER APPLICATION OF RULES

Q. Do the spirit rules apply during the summer?
A. No.  These rules are enforced only for cheerleading and pom pon squad competitions. (By-law 4.081)
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258) TOSSES AND PYRAMIDS

Q. May tosses and pyramids be performed under the National Federation Spirit Rules?
A. Yes.  Tosses and pyramids may be performed, but must be performed in accordance with the rules stated in the

National Federation Spirit Rules Book.  All pom pons, cheerleading and drill team groups must follow the rules pub-
lished in the National Federation Spirit Rules Book for both non-competitive performances and competition. (By-law
4.080)

5.000 SPORT SEASON BY-LAWS

Included in this Section:
5.000 Sport Season By-laws
5.010 Boys Fall Baseball
5.020 Boys Spring Baseball
5.030 Boys Summer Baseball
5.040 Boys Basketball
5.050 Boys Bowling
5.060 Boys Cross Country
5.070 Boys Football
5.080 Boys Fall Golf
5.090 Boys Gymnastics
5.100 Boys Lacrosse
5.110 Boys Soccer

5.120 Boys Swimming
5.130 Boys Spring Tennis
5.140 Boys Track and Field
5.150 Boys Volleyball
5.160 Boys Water Polo
5.170 Boys Wrestling
5.180 Girls Badminton
5.190 Girls Basketball
5.200 Girls Bowling
5.210 Girls Cross Country
5.220 Girls Fall Golf
5.230 Girls Gymnastics
5.240 Girls Lacrosse

5.250 Girls Soccer
5.260 Girls Fall Softball
5.270 Girls Spring Softball
5.280 Girls Summer Softball
5.290 Girls Swimming
5.300 Girls Fall Tennis
5.310 Girls Track and Field
5.320 Girls Volleyball
5.330 Girls Water Polo
5.340 Competitive Cheerleading
5.350 Competitive Dance
5.360 Scholastic Bowl

5.001 Standardized IHSA Calendar

All IHSA-sponsored State Tournament Series and IHSA Sport Seasons shall be conducted on dates established in accordance with
the standardized calendar developed by the National Federation of State High School Associations.  This calendar shall number the
weeks of the year, with week one (No. 1) being the first full week of July (Sunday through Saturday).

5.002 IHSA Tournament Series

The Board of Directors shall establish Terms and Conditions and shall set dates for IHSA-sponsored State Tournament Series in
those sports in which State Tournaments are conducted.

5.003 Associate Member School Limits

Schools which are Associate Members shall not be permitted to enter teams and/or contestants in any IHSA-sponsored State
Tournament Series.  However, Associate members shall be permitted to participate in one additional invitational tournament in
those sports where such participation is limited.

5.004 Tournament Limitations

No athletic team, representing a member school, shall play in more than five (5) different games/contests/matches during any given
interscholastic tournament, unless in the sport of wrestling, that tournament takes place over two consecutive days.

Illustrations for Section 5.000 of the By-laws

The illustrations and situations it contains are for purposes of assisting in understanding the application of the particular by-law to which they
pertain.  In the case of any conflict, whether actual or believed, between the illustrations, examples or situations in this publication and the con-
stitution or by-laws of the IHSA, the constitution and by-laws shall control.

259) DATE

Q. What is considered to be a date in participation limits?
A. A date is a single day on the calendar. (Constitution 1.420)

260) CONFERENCE TOURNAMENT/MEET

Q. Is a two-day conference meet or tournament considered one or two dates?
A. A conference meet or tournament conducted over two days is considered to be one date. (Constitution  1.420)

261) MATCH/MEET IN INDIVIDUAL SPORTS

Q. What is a match or meet in individual team sports?
A. A match and a meet are each considered as individual contests between schools. (Constitution 1.420)


